Brukerveiledning

Noen av NIFUs prosjekter tilbyr minirapporteringer av nøkkeltall fra standardiserte og kvalitetssikrede spørreundersøkelser, for eksempel der deltakende institusjoner eller administrative enheter får se hvordan de har svart sammenlignet med resten av utvalget. Figurene er interaktive på nettsidene, og kan ofte lastes ned i PDF og/eller DOCX (som statiske bilder).

Såfremt ikke annet beskrives på den enkelte prosjektnettstedet (*.nifu.no) så er alle tall i figurer prosenter av alle som har besvart undersøkelsen. For vurderinger av om disse er representative for populasjonen i undersøkelsen henvises det til hovedrapportene. Figurene forklares ikke nærmere enn med eventuell standard tekst, så vi henviser leseren til hovedrapportene for inngående forklaringer og analyser. Man kan lenke til sidenes URLer, men disse er ikke publiserte og siterbare slik som NIFUs publiserte dokumenter er. Dersom tallene i minirapporteringene ikke samsvarer med tallene i publiserte rapporter på www.nifu.no er det sistnevnte som gjeldende. Slike forskjeller kan forekomme dersom det gjøres forskjellige valg i hvilke respondenter som skal inkluderes, utvalgsvekting, håndtering av manglende responser, osv. Når man tolker resultatene bør man ta hensyn til den statistiske usikkerheten, som vil være større når det er få som har svart.

Rapportene finnes ofte i ulike varianter

Makro - overodnet nivå for hele utvalget

I de tilfeller der det for hele utvalget vises figurer av utfallsvariabler brutt ned på bakgrunnsvariabler (f.eks. landsdel, kjønn, alder) vil enten alle slike kombinasjoner vises (sjelden), eller kun de kombinasjonene som er signifikante. I sistnevnte tilfelle avgjøres signifikans for den enkelte utfallsvariabelen om det er forskjeller mellom kategorier på bakgrunnsvariabelen som er større en hva et 95 prosent konfidensinterval vil tilsi. Konfidensintervallet på 95 prosent betyr det spennet av verdier som vil naturlig forventes å forekomme dersom man trekker utvalget f.eks. hundre ganger og det er ingen sammenheng mellom variablene. Et eksempel på en makro-rapport i interaktiv versjon er Spørsmål til Skole-Norges rapporteringer i perioden høsten 2023 til våren 2025.

Mesos - mellomnivået for deltakende institusjoner

Mest brukt er institusjonsspesifikke minirapporteringer tilbudt den enkelte deltakende institusjon eller administrativ enhet (avhengig av prosjektets behov). Det gir mulighet for å sammenligne sin enhet med alle andre.

  • Tilgang: Disse kan i enkelte prosjekter være beskyttet med brukernavn og passord. Innloggingsdetaljer oversendes den respektive institusjons kontaktperson. Institusjonen vil ha ett sett brukernavn/passord for alle sine ansatte, og man bør derfor utvise forsiktighet ved deling. Vi anbefaler å la nettleseren lagre innloggingsdetaljene. Dersom man ikke får opp innloggingsvinduet bør man bytte fra Edge til Chrome. Bytting av innloggingsdetaljer vil koste 2000kr, såfremt dette ikke skyldes NIFUs part.
  • Sammenligningsgruppen “Alle andre” er valgt fremfor “Hele utvalget” ettersom “Hele utvalget” er ofte tilgjengelig i publiserte hovedrapporter (eller i Makro-visning), og for å unngå at en stor fokusgruppe ville visket ut forskjeller mellom fokusgruppen og resten.
  • Iblant kommer innspill på at “Kunne vi fått brutt ned svarene på avdeling/tilbud/fag/osv da dette kan være nyttig for lokalt utviklingsarbeid.” Dessverre er våre undersøkelser mer nasjonalt rettede og vi må forholde oss til anonymitetshensyn (antall respondenter per gruppe man inndeler på) og også hvilke avdelinger/tilbud/fag/osv som er felles på tvers av institusjoner. Lokale evalueringer er nok mer egnet til lokalt utviklingsarbeid. Eventuelle endringsforslag til undersøkelsen kan tas med oppdragsgiver for prosjektet, eller dersom man går sammen med flere institusjoner som deltar i undersøkelsen kan man fremme et felles forslag til NIFU med sannsynliggjøring at det er mer enn 10 individer som har svart i hver avdeling/tilbud/fag på tvers av institusjonene.

Mikro - detaljnivået for videre utforsking

I enkelte prosjekter tilgjengeliggjøres anonymiserte rådata i form av f.eks. Excel-format, sammen med kodebok, eller en webapp, der dette er forenlig med prosjektets personvernpremisser. Dataene vil ofte offentliggjøres noe senere enn Makro og Mesos. Vi tilbyr ingen hjelp med analyser av disse dataene, men vi tar gjerne imot innspill om eventuelle feil eller mangler. - SarosFlexiApp er en liten webapp for utvalgte prosjekter som lar leseren lage sine egne figurer, innenfor anonymitetens grenser. Denne er under utvikling. - Sikts Surveybanken tilbyr også surveydata.

Tips og triks for brukere

  • Hold markøren over en figur for mer informasjon, deriblant antall respondenter, variabelnavn, m.m. Skulle det forekomme at figurteksten er uleselig så hold markøren over figuren for å få frem spørsmålsformuleringen.
  • Tallene i figurene kan lastes ned i XLSX-format, se figurforklaringen.
  • Send epost til prosjektleder ved NIFU eller stephan.daus@nifu.no om du opplever feil.

Gjenbruk